Mezinárodní vztahy

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Bakalářský program Mezinárodní vztahy vám poskytne potřebnou výbavu, díky níž se budete výborně orientovat v problematice mezinárodní politiky a mezinárodních vztahů. Silný důraz je kladen na studium teorií mezinárodních vztahů, jelikož jsou nezbytné pro lepší pochopení procesů ve světové politice. Čekají vás předměty věnující se několika oblastem. Jsou jimi dějiny mezinárodních vztahů, zahraniční politika České republiky, bezpečnostní aspekty mezinárodních vztahů i jejich ekonomická dimenze. Dále se můžete profilovat dle vlastních představ a zájmů zapisováním pravidelně obměňovaných povinně-volitelných předmětů. Ty jsou přednášeny v českém nebo anglickém jazyce a zaměřují se na konkrétní problémy mezinárodních vztahů, mezinárodních organizací a na zahraniční politiku vybraných zemí a regionů. Studium programu dále rozvine vaše analytické schopnosti a kritické myšlení. Vedle teoretických znalostí získáte řadu praktických dovedností. Například v kurzu Diplomatický protokol se naučíte, jak se vytváří zasedací pořádek na jednáních, jaký dress code je určen pro konkrétní akce či správnému oslovování v diplomatických kruzích nebo jak napsat protestní nótu. Tyto dovednosti pak uplatníte jak už v rámci svého studia, tak i v dalším vzdělávání, na pracovních stážích či v zaměstnání. Naše katedra má v zahraničí velmi širokou síť partnerských institucí, kterých lze využít pro vaše studijní výjezdy a stáže. Stejně tak se můžete ucházet i o stáže v domácích institucích, jako je například Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Tyto aktivity pak výrazně zvýší možnosti a skvělé vyhlídky na vaše uplatnění. A to napříč širokou škálou profesí a pracovních pozic, ať již doma nebo v zahraničí.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Zajímají vás vztahy mezi státy a faktory, které je ovlivňují?
  • Chcete dobře porozumět motivům jednání států i nestátních aktérů a jít za rámec povrchních soudů a závěrů? Láká vás osvojit si schopnosti, které vám umožní toto porozumění použít? Baví vás práce s informačními zdroji?
  • Chcete vidět za horizont malého českého dvorku? Nebojíte se cestovat? Probouzejí ve vás jiné kultury a země zvědavost a nikoliv strach? Vnímáte možnost pracovních a studijních pobytů v zahraničí jako ohromnou příležitost pro další osobnostní i profesní růst?
  • Máte rádi cizí jazyky, chcete je dále rozvíjet a hlavně také používat?

S naším bakalářským programem budete hledat odpovědi na tyto otázky. Zároveň je pro vás tento program vhodný, pokud toužíte po kariéře v diplomacii, kde již řada našich absolventů působí, stejně jako v dalších mezinárodních organizacích a institucích.

Studium u nás vám poskytne příjemné, dynamické a přátelské prostředí, kde pozornost není zaměřena pouze na kvalitu vzdělávání. Kvalita mezilidských vztahů je pro nás neméně důležitá.

Díky tomuto studijnímu programu si navíc vytvoříte ideální podmínky pro studium v navazujícím magisterském oboru v České republice, ale i na prestižních školách v zahraničí.

„PEACE THROUGH STRENGTH.“

„Studium mezinárodních vztahů v sobě spojuje všechno, co mě zajímá, historii i aktuální společenská témata a události. Překvapil mě přátelský přístup profesorů a také inspirace a motivace, které mi studium přineslo. Můžu tak říct, že díky studiu na fakultě sociálních studií jsem zjistila, kterým kariérním směrem bych se v budoucnu chtěla vydat.“

Klára Bílková Klára Bílková
studentka mezinárodních vztahů

Praxe

Praxe je nepovinnou, ale přesto důležitou součástí programu. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií je vám schopna zprostředkovat pracovní stáže různé délky na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí, v Bruselu, například v  bruselské kanceláři CZELO (Czech Liaison Office for Research and Development), v bruselských zastoupeních českých krajů, ale i v institucích, které se nacházejí v Brně (například Jihomoravský krajský úřad).

Chcete vědět víc?

Infosheet o programu ke stažení: https://mve.fss.muni.cz/media/3325692/mezinarodni_vztahy.pdf

Blíže k programu na jeho stránkách: https://mve.fss.muni.cz/uchazeci/bakalarske-studium/mezinarodni-vztahy

Stránky fakulty: http://www.fss.muni.cz/

Uplatnění absolventů

Být kariérním diplomatem? Pracovat na ministerstvu zahraničních věcí? Pracovat na ministerstvu obrany? Být analytikem mezinárodních událostí? Zastupovat ČR v mezinárodních organizacích? Být součástí týmu velvyslanectví ČR v zahraničí? Pracovat na zahraniční ambasádě v Praze nebo Bratislavě?

To všechno se nabízí.

Absolventi programu Mezinárodní vztahy se mohou uplatnit v řadě profesí. Typicky se jedná o analytická pracoviště, státní správu a samosprávu, diplomacii, neziskový sektor, média či marketing. Znalost prostředí mezinárodních vztahů a mezinárodní politiky je totiž široce uplatnitelná v různých sektorech a různých úrovních společenského života. Absolventi programu tak nacházejí zaměstnání na různých ministerstvech, ve státní administrativě, věnují se dotačnímu poradenství, působí v think-tancích či v privátní sféře.

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu v jednooborovém studijním plánu i v hlavním a vedlejším studijním plánu v rámci sdruženého studia představují výsledky testů základů společenských věd (ZSV). U ZSV fakulta uznává test Základů společenských věd (ZSV), který zabezpečuje společnost SCIO.

Nejpozději při uzávěrce termínu pro podání přihlášek si uchazeč závazně v e-přihlášce volí pořadí svých preferencí jednotlivých studijních plánů.

Přijímací zkouška z testů ZSV (SCIO):

Uchazeč má možnost vykonat zkoušky v pěti níže uvedených termínech. Při více pokusech se uchazeči započítá nejlepší dosažený výsledek. Fakulta uznává výsledky dosažené v těchto termínech: 9. prosince 2023, 16. ledna 2024, 3. února 2024, 2. března 2024, 23. března 2024. POZOR - nově fakulta uznává i výsledky ze šesti termínů uskutečněných v předcházejícím akademickém roce (10. prosince 2022, 4. února 2023, 4. března 2023, 2. dubna 2023, 29. dubna 2023, 20. května 2023).

Výsledky testů ZSV předává fakultě výhradně společnost SCIO, uchazeč svůj výsledek fakultě nepředává. Musí však společnosti SCIO poskytnout k předání výsledků svůj souhlas (učiní tak v rámci přihlášky u společnosti SCIO).

Praktický postup:

  • Uchazeč podá nejpozději do 29. února 2024 kompletně vyplněnou elektronickou přihlášku, závazně zvolí pořadí svých preferencí jednotlivých studijních plánů a zaplatí administrativní poplatek.
  • Paralelně se sám přihlašuje k testu u společnosti SCIO.
  • Od společnosti SCIO obdrží po svém přihlášení pozvánku k testu ZSV.
  • Účast na daném termínu (příp. termínech) si uchazeč hradí individuálně.

Vzhledem k tomu, že fakulta uznává výsledky z více termínů, při neúčasti na žádném z nich se není možné odvolávat na překážky na straně uchazeče. Náhradní přijímací zkoušky se konat nebudou.

Uchazeči, kteří se hlásí na mezifakultní studium, budou muset případně splnit podmínky přijetí do hlavního/vedlejšího studijního plánu na obou fakultách MU.

Přijetí bez přijímací zkoušky

Informace k přijetí bez přijímací zkoušky naleznete na webu FSS.

Kritéria hodnocení

Maximálně je možné získat 100 percentilových bodů. Minimální hranice pro úspěšné složení přijímacích zkoušek je percentil 60, což ovšem nemusí stačit k návrhu na přijetí (počet uchazečů navržených na přijetí je kapacitně omezen). Uchazeči, kteří této hranice nedosáhnou, budou nepřijati pro neprospěch u přijímací zkoušky.

Doporučená literatura

Ukázky testů a seznam odborné literatury ZSV.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Fakulta sociálních studií
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Mezinárodní vztahy? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Mgr. Vladan Hodulák, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.