Clinical psychology

Doktorské studium v prezenční nebo kombinované formě v anglickém jazyce.

Program je možné studovat pouze jednooborově. Studium je zpoplatněno částkou 1 500 EUR za akademický rok.

Podat přihlášku

Admission Doctoral programmes Fall 2024 (beginning September 2024)
Termín podání přihlášky do půlnoci 30. 4. 2024.

Co se naučíte

Program má za cíl připravovat špičkové odborníky - mladé vědce - v aplikovaných oblastech klinické psychologie (výzkum psychoterapie, psychodiagnostických metod a metod v oblasti "public health"), které rozvíjí v současnosti Katedra psychologie FSS MU, ve spolupráci s výzkumným pracovištěm Institutem výzkumu dětí, mládeže a rodiny na FSS MU. Studenti se připravují na zcela samostatný výzkum založený na samostatné analýze jak kvantitativních, tak kvalitativních dat, jsou vedeni k publikování v prestižních časopisech a na to, že sami povedou výzkumné týmy. Bude podporována zahraniční spolupráce a také nabytí zahraniční zkušenosti u každého studenta, stejně jako publikování výsledků společně s kolegy ze zahraničí. Od studentů se očekává, že s nimi jejich výsledky z výzkumu mohou na katedře a na IVDMR konzultovat mladší kolegové (studenti v bakalářském a magisterském studiu zejména při promýšlení témat svých závěrečných prací).

Věda může léčit.

Doktorským studentům se v tomto SP nabízejí tři větve (oblasti) výzkumu:

Výzkum účinnosti a/nebo procesu psychoterapie

Vývoj v oblasti psychometriky zaměřený na vývoj a ověřování nových psychodiagnostických metod

Podpora zdraví veřejnosti vývojem a ověřováním metod a intervencí určených pro podporu zdraví

Spojovacím prvkem mezi jednotlivými větvemi SP jsou společné výzkumné a prezentační semináře, společný předmět Teorie a metodologie vědy a vzájemná podpora a účast při obhajobách disertačních projektů. SP je zaměřen přednostně výzkumně, studentům je od počátku doporučována podoba disertační práce jako kolekce nejméně tří - v průběhu studia publikovaných nebo k publikaci přijatých - na vlastním výzkumu založených studií.

Praxe

Vyžadována je min. 3měsíční (jednosemestrální) stáž na zahraniční univerzitě a jejím výzkumném pracovišti. Účast na stáži je v daném semestru kreditově ohodnocena při splnění dalších podmínek (splnění některého z předmětů: Práce na disertační práci; Výzkumná část disertace; Příprava zahraniční publikace). Z hlediska povinné praxe na výzkumném pracovišti jde o studium vysoce praktické. Student v rámci stáže participuje na týmovém výzkum, nebo pokračuje v realizaci vlastního výzkumu a podílí se na plnění výzkumných úkolů pracoviště. Student může při výzkumné stáži absolvovat i předmět vypsaný zahraničním pracovištěm pro doktorské studenty.

Prakticky zaměřené předměty, praxe a stáže tvoří celkem 70 – 90% studia, poměr bude záležet na míře praktického zaměření disertačního projektu; připravovány budou ale takové projekty, které poměr praktičnosti posunou k 90%. Standardní poměr kreditů (ECTS) praktických ku teoretickým předmětům se bude pohybovat mezi 168/192:240 (s předpokladem, že kreditové ohodnocení disertační práce bude děleno na kredity za teoretickou a výzkumnou část.

Chcete vědět víc?

https://psych.fss.muni.cz/uchazeci/phdstudium

Uplatnění absolventů

Při dosažení cílů studia (viz výše) se zvýší uplatnitelnost absolventa studia klinické psychologie na trhu práce a podpoří se jeho další profesní rozvoj.

Po ukončení studia je absolvent připraven vést výzkum a proces ověřování nových terapeutických a diagnostických postupů, být konzultantem (supervizorem, expertem) v oblasti posouzení validity a reliability používaných metod v praxi, být přizvaným konzultantem pro soudní znalce nebo soudně znalecká pracoviště v oboru klinická psychologie.

Absolvent – se získaným titulem PhD., s osvojenou vědecko-výzkumnou erudicí, s doloženou publikační a jinou tvůrčí činností – je snáze zaměstnatelný v akademické a výzkumné sféře, ale i v klinické praxi (na špičkových odděleních, kde se kromě diagnostiky a terapie provádí také výzkum; příkladem mohou být fakultní nemocnice). Získává erudici pro spolupráci se zahraničními výzkumníky. Předpokládáme snazší zaměstnatelnost na univerzitních pracovištích, v Psychologickém ústavu Akademie věd ČR a rovněž na zahraničním – klinickém a výzkumném pracovišti v oboru psychologie.

Absolvent je kromě vědecké průpravy a po absolvování výzkumných stáží v rámci studia kompetentním psychologem pro uplatnění v praxi, a to zejména ve zdravotnických zařízeních. Je připravován (výzkumnou a vývojovou činností) pro zaměstnání na těch pracovištích, které budou v rámci reformy psychiatrické péče školícími pracovišti v oblasti specializační přípravy v oboru klinická psychologie.

Absolvent studia je připraven uplatnit se v oblastech, kde je nedostatek doktorsky a výzkumně vzdělaných odborníků – ve výzkumných týmech ve zdravotnictví; ve vydavatelstvích diagnostických metod; při plánování ověřováních studií; při plánování výzkumů terapeutické změny na stávajících klinických pracovištích; je připraven pro zahraniční spolupráci se zahraničními výzkumnými týmy.

Podmínky přijetí

Termín pro podání přihlášky: 1. ledna – 30. dubna 2024
Termín pro vložení doplňujících materiálů do e-přihlášky: do 31. května 2024
Termín přijímací zkoušky: 17. června 2024 - 21. června 2024
Hranice úspěšnosti: 60 bodů (z maximálních 100 bodů)
Doplňující materiály:

  • výzkumný záměr
  • strukturovaný profesní životopis
  • kopie magisterského diplomu
  • souhlas budoucího školitele/ školitelky
  • seznam publikovaných prací, příp. separáty
  • zahraniční uchazeči, kteří nemohou být osobně přítomni u přijímacích zkoušek dodají 2 doporučující dopisy a doklad o znalosti AJ min. na úrovni B2


Podrobné informace: https://1url.cz/@doctoral

Kritéria hodnocení

Maximální možný počet dosažených bodů u přijímací zkoušky činí 100 bodů. Pro úspěšné složení přijímací zkoušky je nutné získat minimálně 60 bodů.

Kritéria hodnocení uchazečů:

  • Výzkumný projekt jako podklad pro přípravu disertační práce - max. 50 bodů
  • Odborné znalosti v dané výzkumné oblasti - max. 30 bodů
  • Jazykové znalosti (anglický jazyk aktivně slovem i písmem) - max. 20 bodů

Termíny

1. 1. – 30. 4. 2024

Termín pro podání přihlášek

Podat přihlášku

Informace o studiu

Zajišťuje Fakulta sociálních studií
Typ studia doktorský
Forma prezenční ano
kombinovaná ano
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 4 roky
Vyučovací jazyk angličtina
Oborová rada a oborové komise
Poplatky za studium
Studium v cizích jazycích je zpoplatněné, platba je za akademický rok
1 500 EUR
Více informací

Váháte? Máte otázku? Pošlete nám e-mail na

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.