Bezpečnostní a strategická studia

Navazující magisterské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Podat přihlášku

Přijímací řízení do navazujících magisterských programů - akad.rok 2024/2025 (zahájení: podzim 2024)
Termín podání přihlášky do půlnoci 30. 4. 2024.

Co se naučíte

Program Bezpečnostní a strategická studia (BSS) je zaměřen na důkladné poznání problematiky bezpečnosti a strategie v soudobém světě. Studenti a studentky budou umět analyzovat, srovnávat a předpovídat různé fenomény z oblasti vnitřní i vnější bezpečnosti. Během studia se seznámí se současnými technologickými výzvami v bezpečnostní oblasti. Pozornost je věnována i aplikaci vědeckých poznatků z bezpečnostních a strategických studií v praxi. Studijní program využívá propojení akademických znalostí vyučujících a jejich zkušeností z praktického angažmá v bezpečnostně-politické, mediální a společenské sféře. 

„(Ne)bezpečný svět vyžaduje strategické jednání“

Hlavní výhodou studia je jeho interakce s aktuálním bezpečnostně-strategickým vývojem a se současným vědeckým výzkumem v dané oblasti. Studium je uskutečňováno formou přednášek a interaktivních seminářů. V těch studenti a studentky zpracovávají a prezentují vlastní práce a závěry. Studium je doplňováno exkurzemi a vystoupeními expertů z praxe (včetně absolventů), z nichž někteří se podílejí i na hodnocení studentských prací.

Součástí studia je i praxe v instituci s bezpečnostním zaměřením. Studenti a studentky mají možnost zapojit se do výzkumných projektů katedry. Při BSS působí studentské spolky, které uskutečňují široké spektrum odborných i méně formálních aktivit vázaných na program.

Prostředí Masarykovy univerzity obecně nabízí i nadstandardní zázemí ve formě knihoven a databází. Důraz je kladen i na sport a kulturu ve vazbě na studentský život. Už během studia se studentům otevírají možnosti publikační činnosti a zahájení kariérního růstu. Program je se souhlasem Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva obrany ČR akreditován se zaměřením na přípravu odborníků v oblasti bezpečnosti České republiky. Spektrum uplatnění absolventů a absolventek je však mnohem širší.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na tyto otázky:

  • Zajímá vás soudobý bezpečnostní vývoj v České republice i ve světě a jeho perspektivy?
  • Je pro vás důležité při studiu využívat precizní zdroje informací a moderní technologie v kontextu sociálně-vědního poznání bezpečnosti a strategie?
  • Chcete být připraveni na kariéru v mezivládních organizacích, ve státních institucích nebo v soukromém komerčním i neziskovém sektoru s bezpečnostním zaměřením?
  • Odpovídáte kladně? Pak je pro vás naše studium to pravé. Výhodou je absolvování bakalářského programu Bezpečnostní a strategická studia nebo obdobně zaměřeného programu, nicméně po absolvování přijímacích zkoušek je možné studium zahájit i s jiným bakalářským vzděláním.

    Praxe

    Jedním z povinných předmětů v rámci studia je „Bezpečnostní praxe“. Tento předmět může být absolvován v instituci nebo organizaci s bezpečnostním zaměřením v České republice i v zahraničí. Může jít o praxi ve vládní, komerční, mediální i neziskové sféře. S vybranými státními i nestátními institucemi jsou na úrovni univerzity, fakult nebo kateder sjednány smlouvy či memoranda.

    Další praxe probíhají na základě ad hoc nabídek od institucí a organizací. Studenti a studentky si však mohou vybrat praxi i na základě svých kontaktů (podléhá však schválení od pověřeného vyučujícího).

    Chcete vědět víc?

    http://www.chcinabss.cz/

    Uplatnění absolventů

    Absolventi programu Bezpečnostní a strategická studia mají široké možnosti uplatnění a zájem o ně je velký. Na základě získaných znalostí a schopností se absolventi budou schopni uplatnit jako bezpečnostní analytici v bezpečnostní oblasti v civilní státní správě, samosprávě a v diplomacii, jako manažeři a analytici v soukromých firmách specializovaných na bezpečnostní oblast.

    Kariéru mohou zahájit i jako příslušníci zpravodajských služeb, bezpečnostních sborů a ozbrojených sil na postech, kde je požadováno magisterské vysokoškolské vzdělání (mimo jiné ve vazbě na zákon č. 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů).

    Neztratí se také jako bezpečnostní analytici v médiích specializovaných na bezpečnostní oblast (bezpečnostní servery, bezpečnostní časopisy apod.) a také jako výzkumní a pedagogičtí pracovníci ve vysokém školství a výzkumu zaměřeném na bezpečnostní oblast.

    Podmínky přijetí

    Přijímací zkouška do studijního programu bezpečnostní a strategická studia probíhá ve dvou kolech, přičemž první kolo není povinné.

    V prvním kole přijímací komise posuzuje materiály, které uchazeč nahraje do e-přihlášky v termínu do 15. 5. 2024 (pro nástup do studia na podzim 2024). Jedná se o motivační dopis pro studium a krátký strukturovaný životopis. Na základě posouzení a bodového ohodnocení zaslaných materiálů může komise již v prvním kole rozhodnout o odpuštění druhého kola přijímací zkoušky a doporučit uchazeče k přijetí. Výsledky prvního kola budou zveřejněny v e-přihlášce nejpozději dva týdny před konáním druhého kola přijímací zkoušky.

    Pokud uchazeč v prvním kole dostatečné bodové hodnocení nezískal (nebo požadované materiály neodevzdal), absolvuje druhé kolo ve formě písemného testu, který se koná v červnu 2024.

    Kritéria hodnocení

    Maximální možný počet dosažených bodů v obou kolech přijímací zkoušky činí 100 bodů. Pro úspěšné složení přijímací zkoušky je nutné získat alespoň 60 bodů. Výsledky z prvního a druhého kola přijímací zkoušky se nesčítají.

    V prvním kole komise hodnotí materiály dodané uchazečem – strukturovaný životopis a motivační dopis. Při hodnocení se členové komise zaměřují primárně na dva aspekty. Na to, jaká je představa uchazeče o jeho budoucím studijním zaměření, příp. kariérním výhledu, a na to, jaké jsou uchazečovy aktivity (stáže, studijní pobyty, letní školy) nad rámec standardní studijní zátěže.

    Písemný test ve druhém kole obsahuje celkem čtyři otevřené otázky, za každou z nich je možné získat 25 bodů.

    Doporučená literatura

    Povinná literatura k 2. kolu přijímací zkoušky je totožná s literaturou k bakalářské státní závěrečné zkoušce bezpečnostní a strategická studia a je dostupná na webové stránce Katedry politologie FSS MU: https://polit.fss.muni.cz/pro-studenty/informace-ke-statnim-zaverecnym-zkouskam.


    Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

    Termíny

    1. 1. – 30. 4. 2024

    Termín pro podání přihlášek

    Podat přihlášku

    Možnosti studia

    Jednooborové studium

    Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

    Podat přihlášku

    Navazující studium

    Informace o studiu

    Zajišťuje Fakulta sociálních studií
    Typ studia magisterský navazující na bakalářský
    Forma prezenční ano
    kombinovaná ne
    distanční ne
    Možnosti studia jednooborově ano
    jednooborově se specializací ne
    v kombinaci s jiným programem ne
    Doba studia 2 roky
    Vyučovací jazyk čeština
    Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

    Váháte?
    Máte otázku?

    Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

    Diskusní fórum MUNI

    Nebo nám pošlete e-mail

    Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

    Napište nám na prihlaska@muni.cz.

    Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Bezpečnostní a strategická studia? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

    Mgr. Jakub Drmola, Ph.D.

    Konzultant programu

    e‑mail:

    Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.