Social Innovation Types in Consumer Protection in Alternative Financial Services after the Great Recession

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Typy sociálních inovací v oblasti ochrany spotřebitele v alternativních finančních službách po finanční krizi
Autoři

NAVRÁTIL Jiří PLACIER Klára

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of the 20th International Conference Current Trends in Public Sector Research
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Ekonomie
Klíčová slova Social innovation; Non-profit organization; Consumer protection; Alternative financial services
Popis Dopad finanční krize na mnohé aspekty našich společností, politik a ekonomik se staly častým námětem výzkumu, nicméně zůstává zde stále ještě mnoho nezodpovězených otázek. Jedna z nich směřuje k dopadům nedávné finanční krize na vzorce sociálních inovací v oblasti ochrany spotřebitele v alternativních finačních službách (AFS). Tento cíl má několik důvodů. Zaprvé, oblast AFS je rychle se rozvíjející oblastí ekonomického života a nedávné studie ukazují, že to byla právě nedávná recese která uspíšila transformace a inovace na tomto poli. Současně s tím měla krize významný dopad na občany a společnosti. V kontextu existujících studií o charakteristikách a struktuře spotřebitelů AFS lze očekávat, že krize ovlivnila také poptávku po AFS, často na úkor poskytovatelů tradičních bankovních služeb a zvýšila poptávku po sociálních inovacích v oblasti ochrany spotřebitele v AFS. Kombinace finanční krize, dynamicky se rozvíjejího sektoru AFS a rostoucí poptávky po AFS ze strany nízkopříjmových skupin otevírá otázku: jaké aktuální hlavní typy sociálních inovací lze v rámci ochrany spotřebitele v AFS identifikovat?

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.