Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DANĚK Petr JEHLIČKA Petr VÁVRA Jan

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografické rozhledy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.geograficke-rozhledy.cz/archiv/146
Klíčová slova gardening; food self-provisioning; social theory; diverse economies; postcapitalism; quiet sustainability
Popis Sociální geografie dlouho považovala domácí produkci potravin v zemích Severu za marginální, reziduální nebo doplňkovou k tržní produkci, a proto jí téměř nevěnovala pozornost. V tomto textu tvrdíme, že zahrádkaření je významnou součástí různorodé ekonomiky. Na základě výsledků reprezentativního průzkumu ukazujeme, že domácí produkce ovoce a zeleniny se významně podílí na spotřebě potravin v českých domácnostech. Mimo to sociální sítě, založené na sdílení doma vyrobených potravin, kultivují mezilidské vztahy a posilují důvěru. Zahrádkáři nejsou aktivisté, přesto jejich pravidelná činnost tiše přispívá k environmentální udržitelnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.