Delfín a drak : Srovnání hinduistických a buddhistických aspektů transformace lidských bytostí a živočichů – příklad metamorfózy na dvou kambodžských mýtech

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUCHLEI Štěpán

Rok publikování 2020
Druh Článek ve sborníku
Konference Od stability ke změně. Kulturní vývoj na území Asie a Afriky
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://dspace5.zcu.cz/handle/11025/36869
Klíčová slova Cambodia; Khmer mythology; Buddhism; Hinduism
Popis Víra v mytologický původ krajiny či zvířat je v Kambodži, zemi se silnou animistickou tradicí, zejména pak na venkově, stále ještě silně zakořeněna a široce rozšířená. Připustit transformaci lidské bytosti či naopak jejich spojení nepředstavuje v každodenním vnímání velké části Kambodžanů žádný větší problém. Vždyť sami Khmerové jsou podle tradice potomci draků. Proč by proto měl být problém připustit, že i delfíni, žijící na území Kambodže, sladkovodní delfíni, orcely tuponosé (anglicky Irrawaddy dolphin, Orcaella brevirostris, v khmerštině ph´sout), mají lidský původ. Bohužel se tento sladkovodní tvor již, díky stavbám přehrad, znečištění i lovu v jižní části země nevyskytuje a ve vnímání místních obyvatel se tak stal mytickým stvořením, jež tu kdysi žilo, stvořením podobným drakům. A s draky je spojen stvořitelský mýtus o zemi Khmerů, ale také příběh o jedné z velkých, důležitých ceremonií, slavnost buddhistické ordinace, kdy se velká část mladých mužů stává, alespoň na nějaký čas, buddhistickými mnichy, a vstupní obřad se nazývá „Vysvěcení draka“. Ve svém příspěvku bych rád vyzdvihnul a analyzoval „dračí“ rysy v kambodžské buddhistické ordinační ceremonii a jejich paralelu se symboly spirituálního vzrůstu, duchovní proměny. Také dojde ke srovnání těchto dvou kambodžských mýtů o proměně, o původu delfínů a „Vysvěcení draka“.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.