Souběžná validita metod měřících analytický a holistický kognitivní styl – předběžná analýza

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LACKO David ČENĚK Jiří ŠAŠINKA Čeněk UGWITZ Pavel ŠAŠINKOVÁ Alžběta LU Wei-lun STACHOŇ Zdeněk

Rok publikování 2020
Druh Článek ve sborníku
Konference PhD existence 2020. Člověk a čas : Sborník odborných příspěvků
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://phdexistence.cz/wp-content/uploads/2020/06/PhdExistence2020.pdf
Klíčová slova analytic and holistic thinking; cognitive style; convergent validity; Cognitive Style Analysis; Navon figures
Popis Teorie holistického a analytického kognitivního stylu je v současné době jednou z prominentních teorií s ambicí popsat a vysvětlit mezikulturní odlišnosti v percepci a kognici. Tento příspěvek se zaměřuje na čtyři nově adaptované metody měření kognitivního stylu, u kterých zjišťuje souběžnou validitu s již validovanou zahraniční metodou E-CSA-W/A, která je založena na nejpoužívanější metodě Cognitive Style Analysis (CSA) a tradičním testu skrytých figur (EFT). Zbylé metody byly vytvořeny na základě dalších metod často používaných v mezikulturních výzkumech kognitivního stylu – Navonových hierarchických figur a Framed-Line testu (FLT). Jedná se o předběžnou analýzu na menším vzorku českých participantů. Součástí příspěvku je korelační analýza použitých testů, která poukazuje na různé aspekty validity teorie analytického a holistického kognitivního stylu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.