Krajina k ochutnání
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2020 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Envigogika |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| www | https://envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/609 |
| Doi | https://doi.org/10.14712/18023061.2020.15.1 |
| Klíčová slova | landscape; wild plants; selfsufficiency; local cuisine; healing; local |
| Přiložené soubory | |
| Popis | Téma regionální kuchyně a léčitelství je v článku diskutováno z hlediska možných způsobů zajištění potravy z místních zdrojů a samozásobitelství. Jde o formu, která oproti globálnímu potravinářskému průmyslu méně zatěžuje životní prostředí. Lokální potravinové zdroje tradičně úzce souvisí s regionální kuchyní a léčitelstvím. Autorka se v tomto kontextu věnuje planým léčivým a jedlým rostlinám. Vychází z historicky doložených zpráv o využívání planě rostoucích rostlin na území České republiky, a pokouší se mapovat souvislosti mezi člověkem a jeho prostředím, které se projevují znalostmi o samotných rostlinách i způsobech jejich využití. Zájem o plané rostliny se dnes opět vrací díky environmentálním akcentům, a to z hledika nutnosti péče o krajinu v širších souvislostech. |
| Související projekty: |