Technologie eye-trackingu v imerzivní virtuální realitě: Možnosti a limity v interkulturním výzkumu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠAŠINKOVÁ Alžběta ŠAŠINKA Čeněk UGWITZ Pavel FITZ Jan STACHOŇ Zdeněk ČENĚK Jiří LACKO David LU Wei-lun JUŘÍK Vojtěch

Rok publikování 2020
Druh Článek ve sborníku
Konference PhD existence 2020. Člověk a čas. Československá psychologická konference (nejen) pro doktorandy a o doktorandech: Sborník odborných příspěvků
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://phdexistence.cz/wp-content/uploads/2020/06/PhdExistence2020.pdf
Klíčová slova cross-cultural research; eye-tracking; virtual reality; distribution of attention
Popis Možnosti realizace výzkumných experimentálních designů jsou vždy limitovány vlastnostmi technologického řešení, které je pro vlastní sběr dat užito. Cílem příspěvku je prezentovat hardwarové a softwarové řešení technologie eye-trackingu implementovaného do zařízení pro imerzivní virtuální realitu, které bylo navrženo pro realizaci interkulturní studie. Studie samotná je zaměřena na postihování rozdílů ve vizuální percepci a hlavním parametrem je sledování odlišné distribuce pozor-nosti na fokální objekty scény, resp. pozadí. Pro daný experiment byl použit HW: Eye-tracking kit Pupil Labs pro HMD; HTC Vive Pro. Samotná výzkumná baterie včetně záznamu eye-trackingových dat byla vytvořena v prostředí enginu Unity. Cílem příspěvku je prezentovat mj. charakter zaznamenaných eye-trackingových dat a možných typů analýz.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.