Psychometrické vlastnosti české verze Borderline Symptom List 23 (BSL-23)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RADIMECKÁ Monika JEŘÁBKOVÁ Petra LÁTALOVÁ Adéla LINHARTOVÁ Pavla

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Psychoterapie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=1089403
Klíčová slova Borderline Symptom List; factor structure; borderline personality disorder; emotion regulation; psychometric properties
Popis Borderline Symptom List 23 (BSL-23) je sebeposuzovací dotazník pro zjišťování aktuální závažnosti symptomů hraniční poruchy osobnosti. Vzhledem k tomu, že v České republice doposud nejsou dostupné dotazníky podobného zaměření, věnuje se tato studie posouzení psychometrických vlastností české verze BSL-23. Dotazník vyplnilo 174 zdravých respondentů a 57 pa-cientů s hraniční poruchou osobnosti. Ana-lyzována byla faktorová struktura, vnitř-ní konzistence, diskriminační validita a kon-vergentní validita. Výsledky ukazují, že česká verze škály má vysokou konvergentní a diskriminační validitu – škála rozlišila zdravé respondenty od respondentů s hranič-ní poruchou osobnosti s vysokou velikostí účinku (d = 2,03) a skóre získané v BSL-23 středně až vysoce pozitivně korelovalo se závažností emoční dysregulace, symptomy posttraumatické stresové poruchy a disocia-cí. Český překlad BSL-23 ukázal vynikající psychometrické vlastnosti a je tak připraven pro použití u českých pacientů ve výzkum-né i klinické praxi.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.