Digitální analýza okluzních sil u ortodonticky léčených jedinců

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLÁDEK Martin LANGOVÁ Kateřina ČERNOCHOVÁ Pavlína

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Ortodoncie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.ortodonciejournal.cz/on-line-verze-casopisu/clanky-casopisu/index.php?modul=casopis_clanek/casopis_clanek&vypis_detail_clanek=320
Klíčová slova Static occlusion; dynamic occlusion; TMD; T-Scan
Popis Cíl: Cílem studie bylo zhodnotit okluzi v širším kontextu u jedinců po ortodontické léčbě fixním aparátem v minulosti a jedinců bez léčby. Materiál a metodika: Soubor činil 81 studentů Masarykovy univerzity v Brně zubního lékařství ve věkovém rozmezí 22 až 30 let (průměr 24,3 ± 1,67). První skupinu bez ortodontické léčby tvořilo 42 jedinců a druhá skupina čítala 39 jedinců po ortodontické léčbě. Obě skupiny vyplnily formuláře a dotazník na symptomy temporomandibulární dysfunkce (TMD), indexu CPI a digitální analýzy statické a dynamické okluze pomocí T-Scanu. Výsledky: Z hlediska hodnocení stavu parodontu, mobility v otevírání úst, bolestivosti žvýkacích svalů nebyl mezi skupinami nalezen žádný rozdíl. Symptomy TMD se nacházely častěji u skupiny po ortodontické léčbě ve smyslu častějšího lupání na pravé straně. U sta- tické okluze se nacházelo větší procentuální rozložení sil v posteriorním úseku chrupu u jedinců po ortodontické léčbě. U dynamické okluze nebyl spat~ en rozdíl v typu vedení při lateropulzi (vedení skupinové, přední nebo špičákové), ale jedinci po ortodontické léčbě vykazovali prodloužený čas diskluze, čímž se rozumí čas od zahájení lateropulzního pohybu po dosažení jednoho z typu vedení. Závěr: Ortodontická léčba může ovlivnit některé parametry statické a dynamické okluze. Pro jejich odhalení lze s výhodou využít digi- tální okluzní analýzu T-Scan™ a případně aplikovat jednu z technik artikulačních zábrusů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.