Provincializing Histories of Missions through Food : Friars and the Consumption of Kumiss in the Mongol Empire

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VALTROVÁ Jana

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Religio: Revue pro religionistiku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www
Doi https://doi.org/10.5817/Rel2023-2-5
Klíčová slova kumiss; Mongol empire; provincializing Europe; Franciscans; medieval Christian missions; food
Popis Článek se zaměřuje na otázku konzumace kumysu, nápoje z kvašeného kobylího mléka, mezi různými náboženskými skupinami, které ve středověké mongolské říši koexistovaly. Článek, inspirovaný teorií aktérů a sítí (B. Latour) a projektem provincializace Evropy (D. Chakrabarthy), poskytuje komparativní kontextuální analýzu středověkých pramenů, včetně zpráv františkánských mnichů Jana z Plana Carpiniho a Jana z Plana Viléma z Rubrucku a dalších relevantních pramenů týkajících se dějin ruských knížectví, komunit syrských a arménských křesťanů a Mongolů. Vrhá světlo na roli kumysu jako přírodního, kulturního a náboženského činitele, který vyvolával různorodé postoje různých náboženských skupin a odhaloval jejich mezináboženskou a mezikonfesijní dynamiku. Srovnání různých, často protichůdných postojů ke konzumaci kumiss umožňuje lépe pochopit misijní situaci františkánských bratří a také odhalit praktické výzvy a problémy, kterým čelily středověké křesťanské misie v mongolské říši.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.