Sportovní úrazy a lidský faktor

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUKLA Lubomír BOUCHALOVÁ Marie

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Prevence úrazů, otrav a násilí
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Klíčová slova sport injuries and health disorders; sport injuries and stress; sport injuries and education; sport injuries and neurotic conditions; sport injuries and social network
Popis Z epidemiologické studie úrazovosti mužů za cca 30 let života vyplynulo, že největší podíl na ní představovaly úrazy při sportu a hrách (22,3 %). Cílem této práce je zjistit, se kterými vlastnostmi postižených byly tyto úrazy asociovány, protože identifikovaná rizika mohou napomoci v jejich prevenci. Zdrojem dat jsou údaje z dotazníků, které podali účastníci při vstupu do brněnské části mezinárodní studie ELSPAC. Anamnestický dotazník zahrnoval jejich dosavadní zdravotní, výchovnou, rodinnou i pracovní historii a zjišťoval jejich sociální, psychologický a ekonomický profil. Míru rozdílů ve výskytu těchto znaků mezi muži se sportovními úrazy a bez nich vyjadřuje relativní riziko, vyplývající z chí2 testů a dalších komparací. Ve srovnání s kontrolami bez sportovního úrazu se postižení muži lišili v četných ukazatelích svého zdravotního i psychického stavu, v počtu a míře prožívání stresogenních událostí, v některých rysech svého životního způsobu a sociálního profilu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.