Porovnání tíže afázie u demence a cévní mozkové příhody pomocí MASTcz a její vztah k tíži kognitivního deficitu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOŠŤÁLOVÁ Milena BEDNAŘÍK Josef SKUTILOVÁ Světlana MITÁŠOVÁ Adéla BÁRTKOVÁ Eva ŠAJGALÍKOVÁ Kateřina DOLENSKÁ Alice DUŠEK Ladislav

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Neurologie, neurochirurgie, neurovědy
Klíčová slova aphasia; dementia; Alzheimer disease; cognitive deficit; communication disorder
Popis Cíl: Ověřit schopnost české verze screeningového testu pro detekci afázií the Mississippi Aphasia Screening Test (MASTcz) diskriminovat afázii u ložiskové cévní léze v dominantní hemisféře a kognitivně-komunikační poruchu v rámci demence. Soubor a metodika: Skupina A byla tvořena 149 nemocnými s akutní cévní mozkovou příhodou (CMP) v levé dominantní hemisféře s afázií, 74 žen a 75 mužů, věk 68; 19-95 let (median; rozmezí). Skupina B byla tvořena 52 nemocnými s demencí, kteří splňovali kritéria demence dle DSM-IV, 26 mužů a 26 žen, věk 74; 41-84 let (median; rozmezí). Etiologicky šlo u 22 nemocných o Alzheimerovu demenci, u 30 nemocných o další příčiny demencí. Výsledky: Pomocí ROC analýzy bylo možno diskriminovat skupinu nemocných s afázií v důsledku CMP oproti nemocným s demencí (p<0,001). Při použití celkového jazykového indexu 85 bodů byla senzitivita a specificita MASTcz 88,6 a 81,4% a bylo možné správně klasifikovat 37 ze 43 nemocných s demencí a 131 z 149 nemocných s afázií.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.