Interamerický systém ochrany lidských práv: následovník Štrasburku nebo osobitý strážce základních práv na americkém kontinentu?

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LHOTSKÝ Jan

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference COFOLA 2012: The Conference Proceedings.
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www http://www.law.muni.cz/sborniky/cofola2012/sbornik-cofola-2012.pdf
Obor Právní vědy
Klíčová slova Inter-American System of Human Rights Protection; American Convention on Human Rights; Inter-American Commission on Human Rights; Inter-American Court of Human Rights.
Popis Poté co byla v roce 1948 přijata Všeobecná deklarace lidských práv jakožto právně nezávazný dokument, rozhodly se státy v západní časti tehdejší Evropy vytvořit regionální systém ochrany lidských práv, jehož právním základem je mezinárodní smlouva. Kontrolním mechanismem v té době převratného systému se stala Evropská komise pro lidská práva a Evropský soud pro lidská práva. Obdobný systém začal následně vznikat také na území Ameriky. Jeho právním základem je především Americká úmluva o lidských právech z roku 1969. Kontrolní mechanismus daného systému je z institucionálního hlediska tvořen Interamerickou komisí pro lidská práva a Interamerickým soudem pro lidská práva. Tématem tohoto příspěvku je charakteristika daného systému a způsobů, jakými jsou tyto normy mezinárodního práva realizovány v právu vnitrostátním. V neposlední řadě je příspěvek zaměřen na analýzu systému za účelem zjištění, do jaké míry je inspirován evropským vzorem a do jaké míry se jedná o specifický mechanismus obsahující originální prvky, jež by mohly být pro obdobné regionální systémy ochrany lidských práv inspirací.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.