The UN Human Rights Treaty Body System – Reform, Strengthening or Postponement?

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Systém smluvních výborů OSN: reforma, posílení, nebo odklad?
Autoři

LHOTSKÝ Jan

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech Yearbook of Public & Private International Law
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www http://www.rozkotova.com/ebooks/cyil2014/index.html#270
Obor Právní vědy
Klíčová slova Treaty body strengthening; human rights; universal level; Unified Standing Treaty Body; comprehensive reporting calendar; treaty bodies
Popis Článek pojednává o procesu posílení smluvních výborů na ochranu lidských práv. Daný mechanismus sestává z jednotlivých výborů, které fungují jako kontrolní orgány mezinárodních smluv na ochranu lidských práv bez regionálního omezení, tedy na univerzální úrovni. Příspěvek analyzuje jednotlivé nedostatky tohoto mechanismu, mezi kterými hraje důležitou roli nedostatečná míra spolupráce smluvních stran s výbory. Dále jsou diskutovány návrhy na zlepšení fungování systému počínaje reformním návrhem z roku 2006 na sjednocení všech smluvních výborů do jednoho orgánu, dále tzv. proces posílení smluvních výborů iniciovaný v roce 2009, a v neposlední řadě mezivládní proces probíhající v rámci Valného shromáždění OSN od roku 2012. Následně jsou hodnoceny závěry celého vyjednávání v podobě rezoluce Valného shromáždění z dubna 2014. Přestože tento dokument obsahuje určitá prospěšná opatření, nepodporuje zavedení tzv. fixního kalendáře, jež by mělo reálný potenciál zvýšit míru spolupráce států se smluvními výbory. Příspěvek tak dospívá k závěru, že během několik let trvajících jednání byla původně zamýšlená „reforma“ zmírněna na „posílení“, přitom dané posílení bylo následně ještě oslabeno. Výsledek je tedy velmi kompromisním a k řešení důležitých problémů systému bude třeba přistoupit někdy v budoucnu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.