Ke konceptu „dělání genderu“: normativita, konfliktní interakce a přijímání, odmítání modelů ženství v rámci „alternativních“ životních stylů

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŽÁKOVÁ Michaela

Rok publikování 2016
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Konferenční příspěvek na příkladu generačních konfliktů v rodinném prostředí poukazuje na problematiku konceptu normativního „dělání genderu“ autorů West a Zimmerman. Zabývá se způsoby, jakými ženy, uchylující se k alternativním životním stylům, reflexivně dělají gender v každodenním životě, které modely ženství, které je rutině spojují s jejich „pohlavní kategorií“, intuitivně přijímají, které odmítají a z jakých důvodů. Upozorňuje, že ženy druhé generace dělají gender v souladu s hodnotami post-moderní doby a že právě takové jednání je příčinou konfliktů s o generaci staršími ženami. Jedním ze způsobů, jak překonat krize způsobené generačními problémy, je kontext spirituality, kde také mohou rozvíjet modely intuitivně přirozeného ženství.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.