Kolektivní násilí na fotbalovém stadionu v Port Saídu, Egypt. Kořeny a politické souvislosti.

Autoři

MACEČEK Tomáš VESELÝ Adam

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Rexter
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://www.rexter.cz/kolektivni-nasili-na-fotbalovem-stadionu-v-port-saidu-egypt-koreny-a-politicke-souvislosti-collective-violence-at-port-said-football-stadium-roots-and-political-context/2016/12/27/
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Al-Ahly; Al-Masry; Arab Spring; Collective Violence; Egypt; Football; Hooligans; Political Context; Port Said; Riot.
Popis Tento článek analyzuje jeden z největších případů kolektivního násilí na fotbalovém stadionu v Egyptě, ve městě Port Saíd. Násilí mezi fanoušky domácího týmu Al Masry a hostujícího týmu Al Ahly dne 1.února 2012 si vyžádalo 74 obětí a pět stovek zraněných. Tato případová studie není omezena popisem střetů, ale zkoumá taktéž politický konext této tragédie. Fotbal hrál důležitou roli v událostech změny režimu v rámci Arabského jara a zatímco fanoušci Al Masry byli loajální Mubarakovu režimu, fanoušci káhirského týmu Al Ahly stáli v čele protivládních protestů. Když si uvědomíme, že fotbalové fanouškovství bylo vždy jedním ze způsobů vyjadřování politických názorů, jinak ilegálních, politickýc kontext a teoretické ukotvení Charlese Tillyho jsou klíčovými elementy pro analýzu událostí na stadionu v Port Saídu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.