Prevalence symptomů úzkosti a deprese a jejich vliv na kvalitu života u pacientů v paliativní onkologické léčbě: projekt PALINT

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SVĚTLÁKOVÁ Lucie SLÁMA Ondřej SVĚTLÁK Miroslav POCHOP Lukáš ŠEDO Jiří ALEXANDROVÁ Radka BÍLEK Ondřej VYZULA Rostislav

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická onkologie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www http://dx.doi.org/10.14735/amko2019201
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amko2019201
Klíčová slova palliative therapy; anxiety; depression
Popis Východiska: úzkost a deprese jsou časté syndromy u pacientů v pokročilých stádiích nádorových nemocí. Materiál a metody: prezentujeme výsledky longitudinálního hodnocení symptomů psychického distresu, úzkosti, deprese a pocitu kvality života u souboru 126 pacientů léčených paliativní protinádorovou léčbou v rámci studie PALINT. Psychické symptomy byly hodnoceny v pravidelných intervalech pomocí dotazníků HADS; kvalita života byla hodnocen pomoci dotazníků EORTC QoL-Q30. Výsledky: na začátku paliativní onkologické léčby byly klinicky významné hodnoty psychického distresu (HADS-T) zjištěny u 32,6%, úzkost (HADS-A) u 35,9% a deprese (HADS-D) u 56,5% pacientů. Po 2 a 4 měsících lze sledovat trend v podobě poklesu prevalence distresu (19,4%, 16,3%), úzkosti (20,9%, 16,3%) a deprese (46,3 a 46,9%). Tento rozdíl ale nedosáhl statistické významnosti. Přítomnost symptomů úzkosti a deprese signifikantně negativně korelovala s celkovým pocitem zdraví dle dotazníku kvality života. Závěr: vysoká prevalence úzkosti a deprese je silným argumentem pro zavedení plošného screeningu psychického distresu a systematické psychologické a psychosociální podpory pacientů v celém průběhu onkologické léčby. Dotazník HADS se pro účely screeningu jeví jako vhodný nástroj.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.