Mysl a tělo humanistického buddhismu v praxi : případová studie chrámu a komunity Fo Guang Shan ve Vídni

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠPIRK Martin

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Religio : revue pro religionistiku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://hdl.handle.net/11222.digilib/143555
Doi http://dx.doi.org/10.5817/Rel2020-2-1
Klíčová slova Chinese Buddhism; globalization efforts; humanistic Buddhism; Fo Guang Shan; discursive analysis; religious material culture
Popis Fo Guang Shan (FGS) je mezinárodní čínsko-tchajwanský buddhistický řád, který ve snaze rozšiřovat svoji působnost a propagovat čínskou/buddhistickou kulturu pracuje s konceptem humanistického buddhismu. V tomto článku si kladu dvojí cíl. Nejprve se pokouším přispět k diskusi o pokusech FGS globalizovat svoji filozofii, analyzuji konkrétní misijní strategie, jimiž řád šíří svou doktrínu/kulturu a upevňuje pozici v původně ne-buddhistických zemích. Zadruhé v textu představuji konkrétní prostor (chrám) a komunitu řádu FGS ve Vídni. Z mého výzkumu vyplývá, že strategie, které FGS ve Vídni volí pro svoji sebeprezentaci, jsou postaveny na důmyslném aparátu a technologiích („mysl a tělo instituce“). Ty jsou v očích dotazovaných „Zápaďanů“ reflektovány vesměs pozitivně a jejich design relativně odráží očekávání těchto zájemců o čínský buddhismus a kulturu. Zjistil jsem však, že zde existuje jistý nesoulad mezi předkládanými koncepty humanistického buddhismu a jejich aplikací v propagačních materiálech vídeňského chrámu. Dále, vztah mezi teoretickými koncepty, z nichž vychází filozofie FGS, a konkrétními praktikami řádu je antagonický – dynamika tohoto vztahu je do značné míry určena chováním místních mnišek a představenstva zdejší organizace. Výsledky této případové studie naznačují, že disharmonie mezi prezentovanou filozofií a reálnou praxí FGS by mohla být hlavním důvodem, proč je ve Vídni k tomuto řádu přitahováno jen velmi málo lidí z jiného sociokulturního zázemí, než má FGS.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.