Rekonstrukce průběhu česko-moravské zemské hranice a zmapování hraničních znaků pro účely jejich prohlášení za kulturní památku

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MAREK Petr

Rok publikování 2022
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Reliktní hranice, tedy hranice, které měly v minulosti územně správní funkci, mohou být chápány jako památky či dědictví využitelné v cestovním ruchu. Dobrým příkladem je českomoravská zemská hranice, která přestala být od 1. 1. 1949 respektována nově vzniklými kraji, ale jejíž mnohé připomínky – především hraniční kameny, které lze označit za turistické atraktivity, se dochovaly dodnes. Zejména v důsledku krádeží a nešetrné lesní techniky však dochází k neustálému zániku těchto reliktů historické hranice Čech a Moravy. Jistou ochranu by mohlo hraničním kamenům přinést jejich prohlášení za kulturní památku. Cílem příspěvku je představit metodologii probíhajícího projektu TA ČR Éta směřujícího právě ke zpamátnění zachovalých hraničníků a diskutovat výhody a nevýhody využívaných pramenů a metod. V první fázi projektu byl především na základě bývalých katastrálních map (stabilního a pozemkového katastru) zrekonstruován průběh reliktní česko-moravské hranice s přesností až na jednotlivé parcely a zároveň byly vytipovány lokace, kde se v minulosti nacházely hraniční kameny. V druhé fázi projektu je na základě zrekonstruované polohy hranice a hraničníků prováděn terénní výzkum, při němž jsou mapovány (dokumentovány) zachovalé hraniční znaky, především kameny. Rekonstrukce historické hranice s požadovanou přesností je velmi časově náročná, v terénu však přináší plody. Nicméně hraničních kamenů označujících historické země se z původního počtu několika tisíc dochoval do dnešní doby pouze zlomek.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.