Media Art Live Archive Inteligentní rozhraní pro interaktivní zprostředkování kulturního dědictví (TL02000270) : Souhrnná výzkumná zpráva 2019–2022

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HORÁKOVÁ Jana

Rok publikování 2023
Druh Výzkumná zpráva
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

www https://is.muni.cz/auth/publication/2355139/Vyzkumna_zprava_TA_CR_JHorakova_bukbtqij.pdf
Přiložené soubory
Popis Cílem této souhrnné výzkumné zprávy bylo informovat o hlavních poznatcích a výsledcích dosažených v rámci výzkumného projektu Media Art Live Archive: Inteligentní rozhraní pro interaktivní zprostředkování kulturního dědictví (TL02000270, 2019–2022), zkráceně MALA, částečně financovaného Technologickou agenturou České republiky v rámci programu ÉTA, jenž byl realizován ve spolupráci Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a Ústavu elektrotechniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Postupně jsou popsány výzkumné metody a postupy jejich aplikace, představeny dosažené výsledky a zhodnocen jejich přínosu pro oblast uměnověd, péče o kulturní dědictví a pro provoz paměťových a výstavních kulturních institucí. Zvláštní pozornost je věnována získaným zkušenostem s využitím umělé inteligence, konkrétně strojového učení, jako analytického nástroje a jako kurátorského agenta při zpracování a zprostředkování obsahu digitálních archivů uměleckých děl. Detailní analýza jednotlivých výstupů projektu byla realizována formou odborných studií a kapitol, které vznikaly v průběhu řešení projektu a jsou součástí seznamu použité literatury.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.