Potěšení z jídla starších mužů a žen v kontextu otázek autonomie a péče

Logo poskytovatele
Autoři

PETROVÁ KAFKOVÁ Marcela

Rok publikování 2025
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Jídlo ve vyšším věku nemá význam jen z hlediska nutrice a naplnění fyziologických potřeb, ale má také silnou dimenzi identitotvornou, sociální, symbolickou a emoční. Ve svém příspěvku se soustředím na potěšení, které jídlo lidem ve vyšším věku přináší, a především na to, jak je toto potěšení udržováno, vyjednáváno či jak se ztrácí v kontextu otázek autonomie, zdraví a péče. Soustředím se přitom především na potěšení z konzumace jídla nikoliv na radost z komensality, i když jsou tyto oblasti často propojené a vzájemně se podporující. Pro analýzu tohoto tématu využívám hloubkových rozhovorů s 23 seniory a seniorkami žijícími v domácnostech v kombinaci s multipřípadovou studií šesti domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem (hloubkové rozhovory s částí klientů, personálem a videozáznamy z jídelen). Na základě těchto dat ukazuji, jak je význam a důraz na potěšení z jídla konstruovaný různými aktéry a jaké limity a omezení jsou mu kladeny. Prezentace je součástí projektu Význam jídla ve vyšším věku (č. GA23-06348S) podpořeného Grantovou agenturou České republiky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.