Výživa těhotných; rozdíly mezi ženami, které kouřily a nekouřily v průběhu těhotenství

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUKLA Lubomír HRUBÁ Drahoslava TYRLÍK Mojmír

Rok publikování 1999
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Gynekolog
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Pediatrie
Klíčová slova ELSPAC; pregnancy; nutrition; smoking and alcohol consumations during pregnancy; preference of food according to smoking habits
Popis Předkládáme výsledky výživových zvyklostí žen brněnského souboru studie ELSPAC, rozdělených podle jejich kuřáckého chování a případné expozice tabákovému kouři při kuřáctví jejich partnera(nekuřačky, kuřačky, pasivní kuřačky). Dotazník P 2 vyplnilo 3727 žen. Z nich 320 (8,6 %) kouřilo i v polovině těhotenství, 1363 (36,6 %) bylo pasivními kuřačkami (jejich partner kouřil) a 2044 nekouřilo, ani doma nebylo vystaveno expozici cigaretovým kouřem. Byly nalezeny signifikantní rozdíly mezi stravováním kuřaček a nekuřaček, vesměs v neprospěch nekuřaček: častěji preferují uzeniny, paštiky, smažená jídla a příkrmy, deficit mají v kořenové zelenině, bramborách a ovoci, v mléce a mléčných výrobcích. Kuřačky preferují plnotučné mléko a smetanu, různé sladké a tučné druhy pečiva, přeslazené kolové nápoje a limonády. Zjištěné výsledky podporují úsilí o zařazení soustavné pozornosti výživě těhotných a kojících žen a důrazného varování před legálními i nelegálními drogami do priorit preventivní péče o matku a dítě.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.