INFLUENCE OF PRENATAL AND POSTNATAL EXPOSURE TO PASSIVE SMOKING ON INFANTS HEALTH DURING THE FIRST SIX MONTHS OF THEIR LIFE

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vliv prenatální a postnatální expozice pasivnímu kouření na zdraví dětí v prvních šesti měsících života
Autoři

KUKLA Lubomír HRUBÁ Drahoslava TYRLÍK Mojmír

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Central European Journal of Public Health
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Klíčová slova passive smoking; prenatal and postnatal exposure; infants` morbidity
Popis Na českém souboru Evropské longitudinální studie těhotenství a dětství (ELSPAC) jsme se pokusili ověřit, zda je možné potvrdit výsledky zahraničních studií, které potvrdily, že prenatální a postnatální vystavení novorozenců chemikáliím v cigaretovém kouři ovlivňuje jejich nemocnost v prvních šesti měsících života. Matky, od nichž byla získána data o kuřáckých návycích během těhotenství a po porodu společně s údaji o zdravotním stavu dětí po porodu (N=3871), byly rozděleny do čtyř skupin: 1. ženy, které nikdy nekouřily (74,3%), 2. ženy, které přestaly kouřit v těhotenství a začaly kouřit po porodu (18,3%), 3. ženy, které kouřily jak během těhotenství, tak po porodu (7,2%), 4. ženy, které kouřily během těhotenství a přestaly kouřit po porodu. Poslední skupina byla bohužel velmi malá (pouze sedm matek) a neumožnila zhodnocení čistě prenatální expozice. Četnost kladných odpovědí na otázky o častých onemocněních dítěte v prvních měsících života byla v obou skupinách kuřaček takřka dvojnásobná než ve skupině žen nekuřaček. Děti kuřaček byly významně častěji hospitalizovány než děti nekuřaček: OR 1,4 ve skupině s postnatální expozicí, OR 1,8 ve skupině s prenatální i postnatální expozicí. Průměrný počet návštěv lékaře u dítěte doma byl o 13,9% vyšší u dětí, které byly vystaveny postnatálně a o 22,1% vyšší u dětí vystavených kouři jak prenatálně tak postnatálně než u dětí, které nebyly kouři vystaveny vůbec. Průměrný počet návštěv nemocného dítěte v ordinaci lékaře byl o 5,1% vyšší u dětí vystavených po porodu a o 7,4% vyšší u dětí vystavených cigaretovému kouři před i po porodu ve srovnání s dětmi matek nekuřaček. Četnost všech symptomů nemocí dýchacího traktu a středního ucha byla významně vyšší u dětí matek z obou skupin kuřaček než u dětí nekuřaček. Průměrná četnost dlouhotrvajících epizod kašle byla o 15% vyšší u dětí vystavených kouři postnatálně a o 23,3% vyšší u dětí vystavených kouři i prenatálně ve srovnání s dětmi nekuřaček. Četnost epizod sípání byla o 9,7% vyšší u dětí vystavených kouři po porodu a o 16,8% vyšší u dětí vystavených i prenatálně než u dětí nekuřaček. Děti vystavené kouři pre- i postnatálně vykazovaly průměrnou četnost epizod kašle a sípání o 6-7% vyšší než děti vystavené kouři pouze po porodu. Kombinovaná pre a postnatální expozice chemikálií v cigaretovém kouři byla spojena s vyšší nemocností dýchacího traktu v prvních šesti měsících života ve srovnání s hladinou nemocnosti dětí vystavených kouři jen po porodu. Tyto rozdíly však měly malý význam. Naše výsledky jsou stejné jako výsledky zahraničních studií a potvrzují, že jak prenatální, tak postnatální expozice chemikáliím v cigaretovém kouří je významným rizikovým faktorem, který negativně ovlivňuje zdravotní stav v raných fázích života.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.