Minimální věcně významné změny v diagnostikované kvalitě života

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MAREŠ Jiří URBÁNEK Tomáš

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Československá psychologie
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova quality of life;health-related quality of life;minimal clinical important difference;minimal clinical meaningful difference;measurement
Popis Přehledová studie sestává z šesti částí. V úvodu autoři upozorňují, že statistická významnost změny v ukazatelích kvality života není totožná s klinicky významnou změnou. Kladou otázku, jak mezi všemi klinickými změnami určit tu nejmenší významnou, smysluplnou změnu. V druhé části podávají přehled různých označení pro tuto změnu. Ve třetí části uvádějí tři typy změn: změnu stanovenou vzhledem ke kritériu (criterion-referenced change), změnu stanovenou vzhledem k přesnosti měrného nástroje (precision-referenced change) a konečně změnu stanovenou kompozitně, kdy se integrují oba uvedené přístupy. Čtvrtá část podává - s oporou o odbornou literaturu - přehled konkrétních metod pro stanovení minimální změny a přibližuje jejich výhody i nevýhody. Pátá část shrnuje pokusy o obecnější stanovení změny, a to pomocí procent, velikosti účinku a pomocí standardní chyby měření. Poslední část se zamýšlí nad úskalími, která se objevují, když se snažíme změřit minimální klinicky významnou změnu. Postupně se diskutují tyto problémy: vztah mezi zdravotním stavem jedince a jím uváděnou kvalitou života, vztah mezi závažností změny a kontextem změny, použité teorie změny, citlivosti daného dotazníku, směru změny (zlepšení, zhoršení), prostoru pro změnu a regrese k průměru.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.