Proč jsou zaměstnavatelé (ne)spokojení s činností úřadu práce?

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

WINKLER Jiří KLIMPLOVÁ Lenka VRBKOVÁ Klára

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociálne a politické analýzy
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Řízení, správa a administrativa
Klíčová slova Employment office; employers; needs assessment; clients' satisfaction; employment services; employment policy
Popis Stať prezentuje výsledky pilotní případové studie spokojenosti zaměstnavatelských organizací s činností lokálního úřadu práce s cílem odpovědět na otázku, zda jsou důvody spokojenosti či nespokojenosti zaměstnavatelů s činností vybraného lokálního úřadu práce v Jihomoravském kraji České republiky spojeny spíše s institucionálními (především legislativními a administrativními) a strukturálními (především poptávka a nabídka na trhu práce) podmínkami, nebo zda souvisí spíše s programovými činnostmi a výkonem pracovníků daného ÚP. Výsledky studie ukazují, že důvody spíše negativního hodnocení od zaměstnavatelských organizací pravděpodobně nejsou spojeny s programovými nebo personálními nedostatky pracovníků sledovaného úřadu práce, ale souvisí se současným stavem poptávky a nabídky na trhu práce v regionu a s institucionálními pravidly a podmínkami uplatňovanými v systému veřejných služeb zaměstnanosti. Studie se opírá o teoretické koncepty vysvětlující podmínky spolupráce úřadu práce se zaměstnavatelskými organizacemi, mezi než patří především idea vícestupňového vládnutí a koordinační vliv cílů evropské politiky zaměstnanosti, dále koncepce administrativní reformy veřejných služeb zaměstnanosti, v jejímž rámci je zdůrazněn manažerský styl řízení a partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.