Mezinárodní trestní soud ve světle revizní konference a nově definovaný zločin agrese

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LHOTSKÝ Jan

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Dny práva - 2010 - Days of Law, 4. ročník mezinárodní konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity. The conference proceedings
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova International criminal law; crimes under international law; International Criminal Court; Rome Statute; Review Conference; genocide; crimes against humanity; war crimes; crime of aggression; UN Security Council.
Popis Příspěvek se zabývá mezinárodním trestním právem jakožto právní oblastí, ve které se jednotlivec stává subjektem mezinárodního práva veřejného. V úvodní části je projednána základní charakteristika Mezinárodního trestního soudu. Samotným obsahem článku je pak právní analýza revizní konference Římského statutu, jež proběhla na jaře 2010 a definovala pro účely jurisdikce soudu mimo jiné především zločin agrese. Příspěvek analyzuje samotnou definici nově přijatého zločinu, projednává pozitivní a negativní reakce na jeho přijetí a hodnotí přínos revizní konference pro mezinárodní trestní spravedlnost.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.