Africká unie jako mezinárodní organizace inspirovaná Evropskou unií?

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LHOTSKÝ Jan

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Mezinárodní vědecká konference oblasti práva a právních věd - Právní ROZPRAVY 2011
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova African Union; international organisation; Constitutive Act of the African Union; European Union; regional integration; Organization of African Unity
Popis Práce projednává a analyzuje Africkou unii jakožto mezinárodní organizaci, jejímž cílem je prostřednictvím regionální integrace přispět k udržování míru a bezpečnosti a podpoře hospodářského růstu na africkém kontinentu. Článek nejprve diskutuje teoretická východiska mezinárodních organizací a vysvětluje okolnosti vzniku Africké unie. Podstatnou pozornost však práce věnuje především analýze a porovnání institucionální stránky uspořádání tohoto regionálního uskupení, jelikož instituce, jako je Shromáždění, Výkonná rada, Pan-africký parlament či Africký soudní dvůr jsou výrazně inspirovány orgány Evropské unie. Na základě provedené analýzy je vyvozen závěr, že institucionální pojetí Africké unie svým způsobem předchází samotnou integraci a Africká unie si tak bude muset najít vlastní cestu pro další rozvoj této integrační mezinárodní organizace.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.