Specifika regionální ochrany lidských práv: Africký soud pro lidská práva a práva národů

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LHOTSKÝ Jan

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference COFOLA 2011: The Conference Proceedings.
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova African Charter on Human and Peoples’ Rights; African Commission on Human and Peoples’ Rights; African Court on Human and Peoples’ Rights; Court of Justice of the African Union.
Popis Příspěvek se věnuje mezinárodní normotvorbě v oblasti lidských práv a směřuje svoji pozornost na jeden z regionálních kontrolních mechanismů v této právní oblasti. První takový systém vznikl v Evropě a byl následován tzv. Interamerickým kontrolním mechanismem. Poté začal na základě Africké charty práv člověka a národů vznikat regionální systém ochrany lidských práv rovněž na Africkém kontinentu. Po vzniku Africké komise pro práva člověka a národů byl ustaven také Africký soud pro lidská práva a práva národů. Předložená práce analyzuje zakládající akty tohoto regionálního systému a především vzniklou soudní instituci, projednává její zvláštnosti, a také přístup jednotlivce k tomuto soudu. V závěru příspěvku jsou nastíněny možnosti dalšího vývoje, zhodnocena efektivita soudu a především jeho přínos pro ochranu lidských práv na Africkém kontinentu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.