Mezinárodní trestní soud a vývoj právní úpravy zločinu agrese v mezinárodním právu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LHOTSKÝ Jan

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Právník : teoretický časopis pro otázky státu a práva
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova Crime of Aggression; review conference; International Criminal Court; Rome Statute; International Criminal Law
Popis Článek se zabývá mezinárodním trestním právem, které je jedním z mezinárodněprávních odvětví, ve kterém se dostává mezinárodní právo do přímé interakce s jednotlivcem. Nejdříve jsou vysvětleny základní souvislosti a charakteristika Mezinárodního trestního soudu. Následující kapitoly pak podávají obraz vývoje právní regulace zločinu agrese během dvacátého století, a dále pojednávají o možnostech obsahového doplnění Římského statutu po vzniku Mezinárodního trestního soudu. V roce 2010 se v ugandské Kampale konala revizní konference Římského statutu, která pro účely jeho jurisdikce definovala mimo jiné právě zločin agrese. Mimořádná pozornost příspěvku je tedy věnována právní analýze tohoto dodatku přijatého smluvními stranami. Je vysvětlen rozdíl mezi aktivací jurisdikce ze strany žalobce nebo smluvní strany na straně jedné, a Radou bezpečnosti OSN na straně druhé. Uvedená kapitola se však nezaměřuje pouze na rozdílnost pravomocí s ohledem na způsob zahájení vyšetřování, ale také na srovnání jurisdikce Soudu vůči zločinům jako je genocida, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny s nově definovaným zločinem agrese, vůči kterému bude Soud moci vykonávat jurisdikci nejdříve v roce 2017. Článek analyzuje nově přijaté dodatky jako takové, zaměřuje se na možné problémy vyplývající z relativně úzké jurisdikce Soudu a na roli Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s výkonem jurisdikce vůči zločinu agrese. Jsou zde diskutovány pozitivní a negativní akademické ohlasy na obsahovou stránku přijetí zločinu agrese jakožto nové skutkové podstaty a hodnoceny dopady konference na vývoj mezinárodního trestního práva.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.