Staré odrůdy jako nová móda
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2012 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Venkovská krajina 2012 |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Sociologie, demografie |
Klíčová slova | crop biodiversity; heirloom vegetable varieties; organic agriculture; ecological luxury |
Popis | Staré či krajové odrůdy zeleniny jsou významné zejména díky své genetické variabilitě. Jako výsledek dlouhodobé lidské aktivity však představují také kulturní dědictví, které bylo v průběhu 20. století významně redukováno. Případová studie prezentuje výsledky kvalitativního výzkumu mezi pěstiteli starých odrůd zeleniny. Byly zkoumány motivace, základní informace o způsobech pěstování a možnosti opětovného šíření, včetně komerčního využití. Staré odrůdy jsou většinou pěstovány v podmínkách, které lze označit jako „intuitivní ekologické hospodaření“. Ukazuje se, že vědomá snaha o zachování biodiverzity není primárním důvodem zájmu pěstitelů, zachování odrůd je tedy spíše pozitivní externalitou jiných motivací. |