Staré odrůdy jako nová móda

Autoři

MUSIL Jiří ULČÁK Zbyněk

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Venkovská krajina 2012
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova crop biodiversity; heirloom vegetable varieties; organic agriculture; ecological luxury
Popis Staré či krajové odrůdy zeleniny jsou významné zejména díky své genetické variabilitě. Jako výsledek dlouhodobé lidské aktivity však představují také kulturní dědictví, které bylo v průběhu 20. století významně redukováno. Případová studie prezentuje výsledky kvalitativního výzkumu mezi pěstiteli starých odrůd zeleniny. Byly zkoumány motivace, základní informace o způsobech pěstování a možnosti opětovného šíření, včetně komerčního využití. Staré odrůdy jsou většinou pěstovány v podmínkách, které lze označit jako „intuitivní ekologické hospodaření“. Ukazuje se, že vědomá snaha o zachování biodiverzity není primárním důvodem zájmu pěstitelů, zachování odrůd je tedy spíše pozitivní externalitou jiných motivací.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.