Informace o projektu
Problematika rizikového chování závislostního typu u osob studujících na Masarykově univerzitě v prezenční formě studia (Závislosti a prevence na MU 2024)

Informace

Projekt nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.

Model vysokoškolsky vzdělaného odborníka tvoří součást normy hodnotového žebříčku, názorů a postojů veřejnosti. Vysokoškoláci po absolutoriu ve svých profesích působí na děti a mládež, pacienty, klienty, jednají s rodiči, odbornou veřejností, představují autority. Jejich osobnostní image se stává součástí představy společnosti o úrovni školství, zdravotnictví, vědy, právního systému, ekonomiky a podnikání. Důležitý je osobní příklad každého jedince, poněvadž se tak zviditelňují jeho vlastní kvality i nedostatky. Proto je velmi žádoucí, aby tento vzor byl co nejvíce pozitivní, aby jeho nositel preferoval zásady zdravého životního stylu bez sociálně patologických prvků, tedy i bez závislostí na substancích či návykových činnostech.
Navrhovatel se od r. 1993 zabývá sledováním a analýzou situace v užívání návykových látek a výskytu návykového chování u vysokoškolských studentů. V ČR se doposud této populační skupině věnovala menší pozornost než dětem a mladistvým, proto lze tvrdit, že MU sehrála průkopnickou roli. Tím podpořila své zařazení k univerzitám, které analyzují míru rizikového chování svých studentů, zajímají se o jejich adaptaci na studium a pobyt ve velkoměstském prostředí, o trávení volného času a život na kolejích, snaží se o radu a pomoc v případě problémů. Návrh projektu navazuje na sledování situace uskutečněné v rozsáhlejších vzorcích osob v letech 1997 a období 2005-2009.
Hlavním výzkumným problémem je téma rizikového chování závislostního typu u osob studujících na Masarykově univerzitě v prezenční formě studia, tedy zjištění jejich zkušeností s návykovými látkami a dalšími typy závislostního chování, okolností prvního užití, frekvence a motivace k užívání, dostupnosti rizikových podnětů. Dále bude sledováno, jaké jsou jejich názory na preventivní aktivity na Univerzitě, na jejich nabídku a úroveň. Dílčími cíli jsou komparace získaných dat s předchozími studiemi uskutečněnými na MU, s tuzemskými a zahraničními výzkumy na obdobných populačních vzorcích.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.