Velké senáty – neviditelní tvůrci práva

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sociálních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOSAŘ David

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Jurisprudence
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Open access časopisu
Klíčová slova Grand chamber – plenary – en banc – Czechia – Slovakia – European Union – Supreme Court – Supreme Administrative Court – Constitutional Court – Court of Justice – legitimacy – representation – unification of case-law – judicial lawmaking
Přiložené soubory
Popis Role velkých senátů je v českém kontextu mnohem širší než jen sjednocování judikatury a rozhodování kontroverzních a neprejudikovaných věcí. V prvé řadě velké senáty a rozšířený senát mohou mít pozitivní vliv na jednotnost, promyšlenost, transparentnost a legitimitu rozhodovací činnosti Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu. Za druhé, možná nevědomky, tato tělesa posílila normativní sílu soudních rozhodnutí. Dnes již těžko může někdo tvrdit, že judikatura není v českém právním řádu pramenem práva, a proto k ní není nutné přihlížet. Pokud je pro odklon od dosavadního judikatorního právního názoru nutné takovou změnu přesvědčivě odůvodnit, a navíc aktivovat specializované těleso (rozšířený nebo velký senát), tak je jasné, že český právní řád soudním rozhodnutím normativní váhu přiznává. Za třetí, vznik velkých senátů a rozšířeného senátu vytvořil tlak na Ústavní soud, aby přehodnotil používání pléna a zajistil transparentní sjednocování své senátní judikatury. Tuto roli totiž plénum Ústavního soudu dlouhodobě neplní. Řešení neshod mezi senáty skrze stanovisko pléna je používáno pohříchu málo a každý ze čtyř tříčlenných senátů si tak může kutat své vlastní „judikatorní štoly“.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.